Prawdziwe Włoskie Espresso vs. Espresso Speciality
Zarówno kawa włoska jak i specialty mają swoje organizacje które stoją na straży jakości tych kaw. Specialty Coffee Association, ustala standardy na podstawie wiedzy i doświadczenia. Podobną rolę ma Włoski Narodowy Instytut Espresso, który za zadanie ma chronić tworzone przez pokolenia tradycyjne standardy parzenia espresso.
Ten sam napój, a dwa różne poglądy. Czy aż tak bardzo różnią się od siebie?
Balans smaków
Włoskie espresso ze względu na swoje ciemne palenie ma niską słodycz, natomiast ma wysoką gorycz i delikatną kwasowość. W procesie wypalania kawy, cukry ulegają karmelizacji dlatego są mniej wyczuwalne. Włosi uwielbiają to espresso i mają świetny a zarazem prosty sposób na wydobycie z espresso słodyczy. Mianowicie słodzą kawę, co sprawia że balans kwasowości goryczy i słodyczy jest wyrównany. Ten zabieg również sprawia że z kawy wydobywają się inne przyjemne aromaty, orzechowe, czekoladowe, ale też uwydatnia się kwasowość. Pijąc Włoskie espresso koniecznie używaj odrobiny cukru
Kawy specialty charakteryzują się jasnym i średnio ciemnym paleniem, które w efekcie ma mieć wyższą zawartość cukru, wysoką kwasowość i delikatną gorycz. Ideą przygotowania espresso z kawy specialty jest osiągniecie balansu kwasowosci, goryczki i słodyczy, a ponadto aromatów owocowych, kwiatowych czekoladowych lub orzechowych tak, aby nie trzeba było dodawać żadnych dodatków (syropu, cukru, sztucznych aromatów).