Produkt dnia
KAWA THE ESPRESSO 500 g
KAWA THE ESPRESSO 500 g
36,00 zł
szt.
KAWA THE UNICORN 500 g
KAWA THE UNICORN 500 g
49,00 zł
szt.
CZEKOLADA NA GORĄCO 1kg
CZEKOLADA NA GORĄCO 1kg
49,00 zł
kg
CINNAMON - syrop cynamonowy 0,7ltr
CINNAMON - syrop cynamonowy 0,7ltr
34,50 zł
szt.
PUREE MANGO - puree mango 1ltr
PUREE MANGO - puree mango 1ltr
53,90 zł
szt.
KAWA YOUR WISHES - BIAŁA 500 g
KAWA YOUR WISHES - BIAŁA 500 g
36,00 zł
szt.
KAWA YOUR WISHES - RÓŻ 500 g
KAWA YOUR WISHES - RÓŻ 500 g
36,00 zł
szt.
STRONG COFFEE 500 G
STRONG COFFEE 500 G
29,00 zł
szt.
KAWA RWANDA MABANZA -500 g
KAWA RWANDA MABANZA -500 g
49,00 zł
szt.
KAWA ETIOPIA GUJI 250 g
KAWA ETIOPIA GUJI 250 g
49,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRZEPIS NA - Good Morning Sunshine

Coffee Orange

 

 

 

Good Morning Sunshine

1 x Shot Espresso RWANDA MABANZA

100 – 150 ml Świeży Sok z Pomarańczy

20 – 30 ml Syrop Monin Brownie

2 Cząstki Pomarańczy

Kruszony Lód

Budujemy bezpośrednio w szkle - W pierwszej kolejności wypełnij kieliszek do połowy lodem, następnie dodaj syrop, świeżo wyciskany sok pomarańczowy wraz z cząstkami pomarańczy. Wszystko wymieszaj łyżką barmańską, na koniec dodaj espresso tak by utworzyła się górna warstwa cocktailu.

Smacznego!!!

 

czytaj całość »
TROCHĘ O KAWIE - Metoda Parzenia Espresso wg. Włoskiego Standardu

Włoski Standard Espresso

Metoda Parzenia Espresso według Włoskiego Standardu

 

Według Narodowego, Włoskiego Instytutu Espresso (it. Istituto Nazionale Espresso Italiano),

Przygotowane espresso powinno zachować poniższe standardy:

 

- Przygotować na porcję 7-9 gram zmielonej kawy

- Temperatura wody podczas parzenia 88-92˚ C

- Ciśnienie które wytwarza pompa podczas ekstrakcji 8-9 bar

 

czytaj całość »
TROCHĘ O KAWIE - Metoda Parzenia Espresso wg. SCAE, SCAA i WBC

Przygotowanie espresso

Metoda Parzenia Espresso wg. SCAE,  SCAA i WBC

Według Speciality Coffee Association of Europe lub America oraz World Barista Championship zaparzenie espresso znacząco różni się jak w przypadku włoskiego standardu.

Zasadnicza różnica tkwi w użyciu wagi w odmierzeniu ilości zmielonej kawy, a następnie odmierzeniu uzyskanej z niej ekstrakcji, czyli waga ma zdecydowanie większe znaczenie niżeli objętość w standardzie włoskim.

Niezbędne wyposażenie Baristy:

-Waga z dokładnością do 0,1 gram,

-Timer (stoper)

 

czytaj całość »
TROCHĘ O KAWIE - Prawdziwe Włoskie Espresso vs. Espresso Speciality

Espresso Włoskie czy Speciality

 

Prawdziwe Włoskie Espresso vs. Espresso Speciality

Zarówno kawa włoska jak i specialty mają swoje organizacje które stoją na straży jakości tych kaw. Specialty Coffee Association, ustala standardy na podstawie wiedzy i doświadczenia. Podobną rolę ma Włoski Narodowy Instytut Espresso, który za zadanie ma chronić tworzone przez pokolenia tradycyjne standardy parzenia espresso.

Ten sam napój, a dwa różne poglądy. Czy aż tak bardzo różnią się od siebie?

Balans smaków

Włoskie espresso ze względu na swoje ciemne palenie ma niską słodycz, natomiast ma wysoką gorycz i delikatną kwasowość. W procesie wypalania kawy, cukry ulegają karmelizacji dlatego są mniej wyczuwalne. Włosi uwielbiają to espresso i mają świetny a zarazem prosty sposób na wydobycie z espresso słodyczy. Mianowicie słodzą kawę, co sprawia że balans kwasowości goryczy i słodyczy jest wyrównany. Ten zabieg również sprawia że z kawy wydobywają się inne przyjemne aromaty, orzechowe, czekoladowe, ale też uwydatnia się kwasowość. Pijąc Włoskie espresso koniecznie używaj odrobiny cukru

Kawy specialty charakteryzują się jasnym i średnio ciemnym paleniem, które w efekcie ma mieć wyższą zawartość cukru, wysoką kwasowość i delikatną gorycz. Ideą przygotowania espresso z kawy specialty jest osiągniecie balansu kwasowosci, goryczki i słodyczy, a ponadto aromatów owocowych, kwiatowych czekoladowych lub orzechowych tak, aby nie trzeba było dodawać żadnych dodatków (syropu, cukru, sztucznych aromatów).

 

czytaj całość »
PRZEPIS NA - BANANOWA TRUFLA FRAPPE

Bananowa trufla frappe na świeżo palonej kawie Your Coffee

 

 

 

Bananowa Trufla Frappe

1 x Doppio Shot (Kawa the Espresso)

1 x Świeży Banan

10-20 ml Syrop Monin Żółty Banan

10 ml Syrop Cukrowy

2 x Łyżeczki Oliwy Truflowej

Lód

Wszystkie składniki wlewamy do blendera kielichowego.

Całość miksujemy w blenderze tak by uzyskać jednolitą konsystencję, następnie przelewamy do szklanicy.

Na wierzch możemy dodać kilka krążków banana.

Koniecznie spróbujcie, jeśli chcecie poznać innowacyjne połączenie smaków :) 

czytaj całość »
PRZEPIS NA - GORĄCA CZEKOLADA YOUR CHOCO

Gorąca Czekolada Your Choco

 

 

 

 

Gorąca Czekolada Your Choco

50 gr Gorąca Czekolada

200-250 ml Mleko (w zależności od tego jak gęstą czekoladę chcesz uzyskać)

 

Mleko i Czekoladę przelej do garnka.

Następnie podgrzewaj nie przestając mieszać do momentu, gdy zrobi się jednolita gęsta masa czekoladowa.

Przelej wszystko do kubka, możesz całość wykończyć bitą śmietaną ;) 

Smacznego!!! :) 

czytaj całość »
PRZEPIS NA - KAWA OREO FRAPPE
Kawa Oreo Frappe Specjalnie dla was od Palarni Kawy Your Coffee 
 
 
 

Kawa Oreo Frappe 

1 Doppio Shot (podwójne espresso)

30 ml Monin Cookie Syrop

2 x Ciasteczka Oreo

50 ml Mleko

Bita Śmietana

Lód

Kawę (podwójne espresso) i mleko wraz z syropem wlewamy do blendera, następnie dodajemy ciasteczka i lód.

Wszystko blendujemy w blenderze kielichowym, następnie przelewamy do szklanicy, dekorujemy bitą śmietaną i ewentualnie posypką czekoladową lub pokruszonymi ciasteczkami. 

 

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakuje! 

Do wykonania deseru kawowego polecamy  SYROP MONIN CHOCOLATE COOKIE 

czytaj całość »
PRZEPIS NA – MINTH LATTE

Miętowe Latte na kawie z palarni Your Coffee

 

 

 

Minth Latte

1 x Kawa Espresso „50FIFTY 50 % Arabika”

10 ml Syrop Monin Biała MIęta

10 ml Syrop Monin Sugar Cane  

150 ml Gorące Spienione Mleko

Syropy Monin wlewamy w pierwszej kolejności do szklanki.

Kolejnym etapem jest przygotowanie dobrze spienionego i napowietrzonego mleka.

Spień mleko tak by wytworzyła się spora tekstura piany, umieść je delikatnie wlewając na warstwę syropów, poczekaj ok. minuty tak by piana oddzieliła się od mleka. Następnie dodaj espresso wlewając je cienkim strumieniem na środek spienionego mleka.

Smacznego!!!

 

czytaj całość »
PRZEPIS NA – FOREST FRUIT LATTE



FOREST FRUIT LATTE
1 x Shot Espresso "Kawa The Espresso"

20 ml Puree Monin Jagodowe

10 ml Syrop Monin Jeżynowy   

150 ml Gorące Spienione Mleko

Syrop monin jeżynowy wraz z jagodowym puree monin wlewamy w pierwszej kolejności do szklanki.

Kolejnym etapem jest przygotowanie dobrze spienionego i napowietrzonego mleka.

Spień mleko tak by wytworzyła się spora tekstura piany, umieść je delikatnie wlewając na warstwę syropów, poczekaj ok. minuty tak by piana oddzieliła się od mleka. Następnie dodaj espresso wlewając je cienkim strumieniem na środek spienionego mleka. SMACZNEGO!!!

 

czytaj całość »
PRZEPIS NA - SALT CARMEL LATTE

Latte słone karmel wg. manufaktury kawowej Your Coffee

 

 
 
 
 

Salt Carmel Latte

1 x Kawa Espresso „50FIFTY 50 % Arabika”

20 ml Syrop Monin Salt Carmel

10 ml Syrop Monin Vanilla   

Szczypta Gałki Muszkatułowej

100 - 150 ml Mleko

Sos Monin Salt Carmel

Syropy Monin umieszczamy w szklanicy, następnie wlewamy stopniowo po ściance spienione mleko oraz kawę.

Na koniec dodajemy gałkę muszkatułową oraz bitą śmietanę.

Dekorujemy sosem słony karmel.

czytaj całość »
PRZEPIS NA - TONIC ESPRESSO

Kawa tonic espresso na świeżo palonej kawie z palarni Your Coffee

 

 

Tonic Espresso

1 x Shot Espresso RWANDA MABANZA

100 – 150 ml Tonic

20 – 30 ml Syrop z Kwiatu Bzu Monin Elderflower

2 Cząstki Limonki

Kruszony Lód

Cocktail okazał się orzeźwiającym hitem!!! Idealne połączenie wytrawności kawy ze słodyczą i kwiatowym aromatem pochodzącym z syropu Monin Elderflower, całość kompozycji balansuje nuta owocowej kwasowości limonki.

Budujemy bezpośrednio w szkle - W pierwszej kolejności wypełnij szklanicę do połowy lodem, następnie dodaj syrop, tonic i wciśnij cząstki limonki. Wszystko wymieszaj łyżką barmańską, na koniec dodaj espresso tak by utworzyła się górna warstwa cocktailu. Dekoruj limonką – Smacznego!!!

 

 

czytaj całość »
PRZEPIS NA - MOJITO ESPRESSO

Mojito espresso na świeżo palonej kawie

 

 

Mojito Espresso

1 Espresso „The Espresso Black”

½ Świeżej Limonki

Listki Mięty

3 Łyżeczki brązowego cukru

100-150 ml Woda Gazowana

 

Orzeźwiający Cocktail na bazie espresso, budowany bezpośrednio w szkle.

Limonki i brązowy cukier wrzuć do kubka i rozgnieć muddlerem, następnie dodaj listki mięty oraz część kruszonego lodu wraz z wodą i espresso. Wszystko mocno wymieszaj łyżką barmańską, na sam koniec dodaj resztę lodu.

Dekoruj szczytówką mięty, do podkreślenia wytrawnego smaku możesz dodać kilka kropel angostury

czytaj całość »
PRZEPIS NA - GORĄCA CZEKOLADA Z CHILLI I PIANKAMI MARSHMALLOW

Gorąca Czekolada z Your Coffee

 

 

Gorąca Czekolada z Chilli i Piankami Marshmallow

50 gr Gorąca Czekolada

15-20 ml Syrop Monin Spicy

200-250 ml Mleko (w zależności od rodzaju czekolady)

½ Niedużej Papryczki Chili

Mleko, Czekoladę i Syrop przelej do garnka.

Następnie podgrzewaj nie przestając mieszać do momentu, gdy zrobi się jednolita gęsta masa czekoladowa.

Przelej wszystko do kubka, dodaj odrobinę drobno posiekanej chili, na koniec wrzuć pianki Marshmallow.

Uwaga – Mocno Rozgrzewa

czytaj całość »
PRZEPIS NA - FROZEN BROWNIE LATTE

Brownie Latte na świeżo palonej  kawie z palarni kawy Your Coffee

 

 

Kawa Frozen Brownie Latte

1 x Shot Espresso „Kawa The Espresso Black”

30 ml Syrop Monin Brownie

5 ml Syrop Monin Pure Cane Sugar

150 ml Mleko

Kruszony Lód

Podczas przygotowywania tej kawy ważne jest aby zachować kolejność.

Zacznij od nalania Syropu Monin Brownie do szklanki, następnie dodaj kruszony lód, 100 ml mleka oraz kawę.

Resztę mleka nalej do shakera na lód i dodaj Syrop Cukrowy Monin Pure Cane Sugar.

Mleko i Syrop shakeuj ok 30 sekund tak aby utworzyła się pianka, wszystko przecedź za pomocą strainera (sitka) i nalej jako górną puszystą warstwę kawy.

czytaj całość »
100 POMYSŁÓW NA KAWĘ I NIE TYLKO
 Kawa na 100 sposobów od Manufaktury Kawowej Your Coffe

 

100 pomysłów na kawę i nie tylko


Nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka porządnej kawy, która postawi Cie na nogi i doda powera do działania na cały dzień. 
Filiżanka małej czarnej to idealny dodatek do ploteczek z przyjaciółmi, którzy odwiedzą Cie niespodziewanie późnym popołudniem.

A więc może by tak czarna, ale w innym wydaniu? Może spróbować czegoś nowego bez wychodzenia z domu? Poeksperymentować? 
A teraz pokaże Wam kilka sprawdzonych przepisów na kawę, które możecie zrobić w domu sami i zaskoczyć swoich bliskich.

Ps. Spróbuj Salt Carmel Latte a zmieni ona Twoje życie!!! :)

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl